GZC Medipark Uden

2004

Apotheek en Huisartsen Onder Eén Dak is een initiatief van de Udense apothekersmaatschap en een aantal Udense huisartsen om te komen tot één centrale plek voor eerstelijns gezondheidszorg. Het nieuwe gebouw voor Medipark is gesitueerd op de hoek van het Bevrijdingspark en de Hyacintstraat. Het vormt een onderdeel in de reeks van autonome gebouwen die samen de rand van het Bevrijdingspark vormen.

Op de begane grond zijn de inkomende en uitgaande looplijnen gebruikt als belijning van de entree. Door het vele glas oogt de entree ruim en wordt het contact tussen gebruiker, bezoeker en het park versterkt. Vanuit het entreegebied worden op de begane grond de apotheek en de prikdienst van het ziekenhuis ontsloten. Via een ruime trap, begeleid door daglicht, komt de bezoeker op de verdieping bij de huisartsen. In een krans om een centrale ruimte, met front- en backoffice, zijn de spreek- en werkkamers van de huisartsen, HAIO’s en praktijkverpleegkundigen gesitueerd.

De ligging in het park is aanleiding geweest om voor de materialisering natuurlijke materialen te gebruiken. Het meest in het oog springend is de zinken gevel op de verdieping gecombineerd met de geperforeerde lamellen. De horizontale belijning ondersteunt het autonome karakter van het gebouw. Voor de gevel van de begane grond is gekozen voor donker metselwerk en houten kozijnen.