Politiebureau Houten

2013 Waakzaam en dienstbaar

Om haar dienstverlening dichter bij de burger te brengen richt Politie Utrecht een nieuwe post in Houten in. De politieorganisatie vormt de leidraad voor de opbouw en vormgeving van de politiepost.

Een beschermende en afschermende rondlopende hoge muur omsluit het “beveiligd gebied”. In dit gebied valt het buitenterrein bij de politiepost waar stallingsruimte is opgenomen voor auto’s en motoren en een uitwisselingsplek voor gedetineerden. Direct aansluitend, binnen het beveiligd gebied zijn de cellen en verhoorruimten ingepast. De hoge rondlopende muur laat op één plek, aan de voorzijde een opening die transparant is ingevuld. Zo ontstaat een gebaar van welkom en een toegang tot de publieksruimte. Vanuit het beveiligd gebied en de publieksruimte is het vitale gebied op de verdieping bereikbaar. Binnen dit gebied zijn onder andere kantoren, werkplekken en spreek- en vergaderruimten gesitueerd. Het vitale gebied is vormgegeven als een bouwvolume dat op de rondlopende hoge muur ligt en uitkijkt over de omgeving. De langgerekte raamopening drukt de alertheid en waakzaamheid van de politie uit.

Het gebouw heeft een verbeterde geïsoleerde schil, passieve zonwering en extra zuinige installaties. Het gebouw heeft een GPR-score 7,6 (energiezuinigheid, milieuvriendelijkheid en toekomstwaarde) en een reductie van de EPC-waarde met 20%.

Ontwerp, uitvoering en realisatie zijn langs een Design & Build proces in opdracht van de bouwkundig aannemer uitgevoerd.