Arcis Vidêre Cuijk

2008

“Arcis Vidêre, ruim uitkijkend over zijn omgeving, zorgdragend voor vrede en veiligheid van Wooneiland De Nielt in Cuijk”.

Arcis Vidêre vormt binnen de opzet, binnen de opzet van het eigentijdse vestingstadje op het eiland één van de uitkijktorens. Het stoere karakter en de solide uitstraling van zulke torens uit de middeleeuwen zijn in het ontwerp van dit woongebouw terug te vinden in het gebruik van veel hoge en smalle ramen met diepe neggen in een informele ritmiek verdeeld in het gevelbeeld, in de gesloten hoeken en het stevige basement, het solide fundament waarop het gebouw op zijn plek staat. Door delen van het gebouw te laten uitkragen, terug te leggen of zelfs weg te laten ontstaat, ondanks zijn stevigheid, een slank en elegant gebouw. De uitkragende delen bieden de woningen op verschillende manieren uitzicht over de omgeving: het eiland, de haven en het omringende water.

Zoals burchten in vroeger tijden is ook Arcis Vidêre gemaakt van degelijke materialen als beton, metselwerk, houten kozijnen en glas. De witte vlakken in het metselwerk vormen een verbindend element met alle andere woningen en woongebouwen op het eiland. Arcis Vidêre beschikt over een parkeerkelder en fietsenstalling. Op deze kelder zijn vijf lagen woningen voorzien. De woningen zijn zowel via de trap als met de lift bereikbaar. Elke verdieping bestaat uit zes woningen van twee-, drie of vier kamers. Elke woning beschikt over een ruime loggia of balkon om vanuit de woning uit te kunnen kijken over zijn omgeving.