BS Maria ter Heide Mariaheide

In een brede maatschappelijke voorziening in de gemeente Veghel staan de zorg en educatie voor kinderen centraal en wordt de leefbaarheid van het dorp gestimuleerd. Vanuit deze voorziening worden door en voor het dorp activiteiten aangeboden. De nieuwe basisschool Maria ter Heide vormt, samen met het bestaande dorpshuis d’n Brak, deze voor­ziening binnen Mariaheide. Beide gebouwen zijn gesitueerd aan een klein plein aan een doorgaande langzaam verkeersroute die het oude en nieuwe deel van het dorp met elkaar verbind.

Om een middenruimte loopt een rondgang die drie bouwvolumes met elkaar verbindt. Twee van de drie volumes bieden plek voor vier groepsruimten met verwerkingsplekken. Het derde volume is een deel­bare ruimte voor peuters en de onderbouwgroepen. Door slimme flexibele verbindingen kunnen ze ruim­ten zowel afzonderlijk als samen gebruiken.

Het middengebied is zodanig vormgegeven dat ze zowel als speellokaal en als aula en buitenschoolse opvang gebruikt kan worden. In deze ruimte zijn speel- en spelvoorzieningen opgenomen maar zijn ook geluid en licht opgenomen voor theatervoor­stellingen. Tenslotte is, aansluitend aan deze ruimte een natte groep ingericht zodat het middengebied ook voor thema-onderwijs en handvaardigheid kan worden ingezet.

Het nieuwe gebouw is, wanneer de situatie hierom vraagt, om te zetten naar vijf seniorenwoningen ont­sloten vanuit een centrale entree maar elk met een eigen voordeur en een eigen tuin.

Het gebouw is opgebouwd uit een goed geïsoleerd en luchtdicht casco waar de installaties decentraal zijn ingepast. Het nieuwe schoolgebouw heeft een gemiddelde GPR-score van 7,0 en voldoet aan de ambitie Frisse Scholen klasse B

Projectgegevens
Opdrachtgever
Gemeente Veghel (Meijerijstad), SKIPOV Veghel
Gebruikers
Basisschool (4 groepen), Kinderdagopvang (een groep), peuterspeelzaalwerk en buitenschoolse opvang
Adres
Mariaheide, Ericastraat
Ontwerp
2015
Uitvoering
2016
Fotografie
Petra Appelhof